top of page

Mektić – Korajlić: Saradnja Ministarstva sigurnosti BiH sa akademskom zajednicom u borbi protiv krim

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnji. Sporazum će omogućiti uključivanje akademske zajednice u pronalaženje kvalitetnih odgovora na sve složenije sigurnosne izazove kroz saradnju u stručnoj, obrazovnoj i naučno-istraživačkoj djelatnosti.

Mektić je istakao da je cilj pravljenje šireg fronta u borbi protiv svih oblika kriminala koje prijete sigurnosti, navodeći da se BiH nalazi u političkoj i ekonomskoj krizi koju osjete svi njeni građani, te je važno uključiti širu javnost u pronalasku načina za promjenu takvog stanja.

- Zato je važno raditi analize i tražiti rješenja da bi se uspostavila pravna država i vladavina prava kao temeljni preduvjeti za politički, ekonomski i društveni razvoj države. Upravo ta slabost se zloupotrebljava, a mi ne činimo dovoljno da mobiliziramo akademsku zajednicu, ali i pravosudni system. Važno da se zajednički pronađe dugoročni koncept sigurnosnog razvoja zemlje te je najavio da će predstavnici tog fakulteta biti uključeni u donošenje strategija, akcionih planova i drugih dokumenata da bi se pronašle najbolje metode za rješenje krupnih sigurnosnih izazova - kazao je Mektić.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić istakao je da Fakultet želi biti dio širokog fronta u borbi protiv sigurnosti izazova, najavljujući da će se i kroz nove nastavne planove uvoditi proučavanje novih sigurnosnih izazova.

“Važno je da se o problemu ne govori samo kada se neki kriminalni događaj dogodi nego je od izuzetnog značaja analizirati ga i tražiti uzorke nastanka takvi kriminalnih pojava posebno kada je u pitanju terorizam i nasilni ekstremizam, ali i drugi oblici devijantnih ponašanja, kazao je Korajlić, podsjetivši da su ove dvije institucije i do sada sarađivali te da se je ovim sporazumom formalno ozvaničena ta saradnja.

Ministar Mektić i dekan Korajlić su naglasili da je namjera je da se u sveukupnu borbu protiv sigurnosnih izazova uključe i druge obrazovne i naučne institucije kako bi akademska zajednica bila dio borbe protiv tih pojava, a sve s ciljem osiguranja kvalitetnije života bh. građana.

Nakon ceremonije potpisivanja Sporazuma održan je sastanak delegacije Fakulteta i Ministarstva sigurnosti BiH na kojem je razgovarano o konkretnim oblastima i projektima buduće saradnje. Uz dekana Korajlića u delegaciji FKKSS su bili prodekan za nauku prof. dr Jasmin Ahić, prodekan za nastavu prof. dr Admir Hadžikadunić, rukovodilac Instituta „CriminalEast“ prof. dr Elmedin Muratbegović, te sekretar Instituta Ermina Bakić.

Više infomacija u medijskim objavama:

Izdvajamo
Najnovije
Arhiva novosti
Pretraga po oznakama
bottom of page