top of page

Kriminalisti nezaposleni, a kriminal istražuju osobe sa srednjom školom

Na kantonalnim zavodima za zapošljavanje nalazi se skoro 1.000 nezaposlenih kriminalista i diplomiranih kriminalista, dok njihove poslove u ministarstvima unutrašnjih poslova kao i drugim agencijama, obavljaju osobe sa srednjom stručnom spremom.

Zbog čega je ovakva situacija, odgovor možda leži u Zakonima o policijskim službenicima jer niti jedna od odredbi Zakona o policijskim službenicima ne navodi eksplicitno zanimanja koja su neophodna već ostavlja mogućnost rukovodiocu organa da osnovu vlastite procjene odredi koja su to zanimanja potrebna u policiji, nakon čega se u konkursnoj proceduri pod posebnim uvjetima taksativno navode zanimanja neophodna za prijem.

"Taksativno nabrojana zanimanja moraju biti u skladu sa pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji kojom su predviđena radna mjesta te činovi za obavljanje policijske djelatnosti. Tu je podzakonska praznina, gdje ni podzakonskim aktom za obavljanje poslova mlađih inspektora nije predviđeno zanimanje kriminalista i diplomiranih kriminalista, već je ostavljen širok prostor za subjektivne procjene rukovodioca organa koji je pravno limitiran na način da se odluka mora odnositi samo na fakultete društvenog smjera, a u određenim MUP-ima se ona proširuje na prirodno matematički, ali i tehničke fakultete“, smatra Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu.

Upravo zbog ovakve situacije, ne rijetko se može u javnosti čuti, da više od dvadeset godina se ciljano vrši degradiranje kriminalističke profesije kako bi se upravo nastavilo ovakvo stanje u bh. društvu, odnosno da bi se spriječilo iskorijevanje kriminala koje je ušlo u sve pore bh. društva.

S ovom trvrdnjom se slaže i prof. Ahić koji smatra da je upravo to jedna od važnijih poluga u rukama bh. političara kojima vladavina prava jeste jedina prepreka u ostvarivanju svojih oligarhijsko kriminogenih ciljeva kojima bi završili započeto, i u takvim uvjetima zabetonirali svoje pozicije u ovakvom bh. društvu.

"Upravo iz tih razloga danas imamo percepciju javnosti da je pravosuđe najnefikasniji i najkorumpiraniji dio sistema, a bez kvalitetne kriminalističke profesije na terenu ni najizvrsnije pravosuđe ne može odnijeti pobjedu nad kriminalom", ističe on.

Imajući u vidu da danas u BiH djeluje 18 policijskih agencija i jedna obavještajno sigurnosna agencija, profesor Ahić smatra da BiH ima nužnu potrebu za ovakvim kadrom kako bi se smanjila stopa kriminala a i spriječili savremeni oblici krivičnih djela kao što su terorizam, organizirani kriminal, korupcija, pranje novca i slično.

Kao rješenje ovakvog stanja, prof. Ahić vidi u izmjenama postojećih zakona o policijskim službenicima na svim nivoima u BiH i prema njegovom mišljenju na ovome se treba početi raditi što prije ako želimo rješavati probleme koji nam stoje na putu ka EU.

Izdvajamo
Najnovije
Arhiva novosti
Pretraga po oznakama
bottom of page