top of page

Održan Okrugli sto u Skopju – „Jačanje kapaciteta i resursa Zapadnog Balkana u uslovima migracijski

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“ iz Skopja, u utorak 21. novembra 2017. godine održan je Okrugli sto na temu „Jačanje kapaciteta i resursa Zapadnog Balkana u uslovima migracijskih kriza“. Pored Filozofskog fakulteta, nositelji ovog događaja bili su Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Veleučilište Velika Gorica iz Republike Hrvatske.

Okrugli sto organiziran je u cilju prezentacije organizacije Međunarodne ljetne škole „Upravljanje u uslovima migrantskih kriza“ koju Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa visokoškolskim ustanovama iz Makedonije i Hrvatske, planira realizirati u Skopju i Gevgeliji u junu 2018. godine.

Na ovom događaju uz predstavnike akademske zajednice u Makedoniji, bili su prisutni predstavnici državnih makedonskih institucija: Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Nacionalnog koordinacijskog centra za upravljanje granicom, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Centra za upravljanje krizama, zatim predstavnici Američke ambasade u Makedoniji, kao i brojnih međunarodnih i nacionalnih NVO organizacija – predstavnici IOM-a, UNICEF-a, Helsinškog komiteta za ljudska prava, Crvenog krsta itd.

Pored direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, poseban značaj imalo je prisustvo ambasadorice Bosne i Hercegovine u Makedoniji, NJ.E. Lepe Babić, koja je u ime naše države snažno podržala ovaj događaj, te buduće planirane aktivnosti našeg fakulteta u Makedoniji. Upravo je ambasadorica Babić u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Skopju 22.11.2017. godine upriličila i zvanično potpisivanje Protokola o partnerstvu u organizaciji Međunarodne ljetne škole između Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Filozofskog fakulteta Univerziteta „Sv.Kiril i Metodij“ iz Skoplja. Protokol o saradnji su potpisali dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Nedžad Korajlić i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta „Sv.Kiril i Metodije“ prof. dr. Ratko Duev.

Uprave Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Filozofskog fakulteta Univerziteta „Sv.Kiril i Metodij“ iz Skoplja već su 22.11.2017. godine održale i prvi radni sastanak u cilju izrade akademskog programa cjeloživotnog učenja „Međunarodna ljetna škola - Upravljanje u uslovima migrantskih kriza“, koji je, na zadovoljstvo svih prisutnih, bio izuzetno uspješan i na kojem je dogovoren plan aktivnosti i dodijeljeni konkretni zadaci.

U nastavku se može pogledati galerija fotografija, kao i izvještaji makedonskih medija o ovom događaju:

Izdvajamo
Najnovije
Arhiva novosti
Pretraga po oznakama
bottom of page