top of page

Uspješno realizovana međunarodna ljetna škola „Upravljanje u uslovima migrantskih kriza“ u Skopju

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Filozofski fakultet Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“ iz Skopja, u partnerstvu sa Veleučilištem Velika Gorica iz Hrvatske, uspješno su realizovali Međunarodnu ljetnu školu „Upravljanje u uslovima migrantskih kriza“ u Skopju, u periodu od 18. do 24. juna 2018. godine.

Međunarodna ljetna škola „Upravljanje u uslovima migrantskih kriza“ svečano je otvorena u utorak, 19. juna 2018. godine u prostorijama Vojne akademije u Skopju, gdje se i realizirao cjelokupan program. Pored dekana naših visokoobrazovnih institucija, prof. dr Nedžada Korajlića i prof. dr Ratka Dueva, prisutnima se obratio i rektor Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“ u Skopju, te ministrica odbrane Republike Makedonije, gđa Radmila Šekerinska, kao i direktor Centra za upravljanje krizama g-din Agron Budžaku, te direktor Direkcije za zaštitu i spašavanje g-din Adnan Džaferoski. Svečanom otvaranju prisustvovala je i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Makedoniji, Nj.E. Lepa Babić.

U ovoj Međunarodnoj ljetnoj školi učestvovao je 61 polaznik, studenti iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, te profesionalci i praktičari iz organizacija čiji je djelokrug širi kontekst sigurnosti, djelatnici i volonteri nevladinog sektora, te studenata iz Bosne i Hercegovine i Makedonije. Podršku u realizaciji ovog programa pružili su Ministarstvo odbrane Republike Makedonije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Makedonije, Direkcija za zaštitu i spašavanje Republike Makedonije, te Centar za upravljanje krizama Republike Makedonije. Iz Bosne i Hercegovine, posebnu podršku pružila je INZA Group, Triglav osiguranje, Općina Centar, Općina Vogošća, Općina Hadžići, Općina Kakanj, Općina Posušje, te kompanije AS Group, Klas, Saračević d.o.o., Eko Servis Tešanj i Silk Trade, koji su podržali studente Fakulteta za kriminalistiku, kriinologiju i sigurnosne studije, omogućivši im odlazak na ovu intenzivnu edukaciju iz oblasti upravljanja u uslovima migrantskih kriza.

Predavači na Međunarodnoj Ljetnoj školi „Upravljanje u uslovima migrantskih kriza“ u okviru teorijskih modula, te praktičnog modula „Kamp menadžment“ bili su prof. dr Nedžad Korajlić, prof. dr Jasmin Ahić, prof. dr Admir Hadžikadunić (ujedno i voditelj Ljetne škole), prof. dr Haris Halilović, prof. dr Marija Lučić-Ćatić, prof. dr Dina Bajraktarević Pajević, prof. dr Oliver Bakreski, prof. dr Vančo Kenkov, prof. dr Anica Dragović, prof. dr Ana Frichand, prof. dr Tanja Miloševska, prof. dr Sergej Cvetkovski, prof. dr Katerina Naumova, doc. dr Ivan Nađ, prof. dr Zlatko Nikoloski, dr. Metodija Dojčinovski, Agron Budžaku, Sanja Božinovska Petruševska, Vaska Drašković, Elena Vilarova Velkovska, dr. Boban Boškoski, Toni Angelovski. Sva predavanja održana su u cijelosti, te je program realiziran u punom obimu, prema utvrđenom rasporedu i broju sati. U okviru programa, polaznici su posjetili i Transit Registration Center Vinojug - migrantski kamp u Gevgeliji, te su u okviru te posjete održana predavanja, kao i praktična obuka polaznika po sektorima Kampa, koju su vršili pripadnici međunarodnih organizacija i lokalnih NGO: IOM-a, UNHCR-a, Crvenog Krsta, NGO Legis itd. Praktične i pripremne vježbe realizirane su prema programu, a završna vježba realizirana je u krugu Vojne Akademije 23.06.2018. godine, uz svesrdnu pomoć Direkcije za zaštitu i spašavanje. Dodjela certifikata polaznicima upriličena je po završetku Ljetne škole, 23.06.2018. godine, kada je izvršena i evaluacija Ljetne škole od strane polaznika.

Sa posebnim ponosom možemo reći da je Međunarodna ljetna škola „Upravljanje u uslovima migrantskih kriza“ više nego uspješno provedena, pri čemu nije samo ispunila svoj cilj, već i postavila nove standarde u oblasti programa cjeloživotnog učenja, te pokazala kako akademski neciklični programi koje kreira Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu imaju prepoznat međunarodni kvalitet, te smo još jednom dokazali da je međuinstitucionalna univerzitetska saradnja najbolji način za povezivanje i sinergiju mladih ljudi na prostoru Zapadnog Balkana.

USKORO: Galerija fotografija na www.summerschool.ba i medijski izvještaji

Izdvajamo
Najnovije
Arhiva novosti
Pretraga po oznakama
bottom of page