top of page

Posjeta UN Radne grupe za prisilne i nedobrovoljne nestanke Fakultetu za kriminalistiku, kriminologi

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu imao je zadovoljstvo i privilegiju da 13. februara 2019. godine ugosti članove Radne grupe Ujedinjenih nacija za prisilne i nedobrovoljne nestanke: prof. dr. Bernard Duhaime (Kanada), prof. dr. Tae-Ung Baik (Republika Koreja), izvršnu direktoricu Fondacije za ljudska prava i demokratiju gđu. Houria Es-Slami (Maroko), prof. dr. Henrikasa Mickevičius (Litvanija) i advokata g. Luciano A. Hazana.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je rezolucijom 20 osnovala Komisiju za ljudska prava 29. februara 1980. godine. U sklopu Komisije oformljena je Radna grupa za prisilne i nedobrovoljne nestanke s ciljem pružanja pomoći porodicama žrtava u spoznavanju istine o nestalim članovima porodica, kao i državnim institucijama u čijem mandatu se nalaze navedena pitanja.

U prostorijama dekanata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije održan je konsultativni sastanak akademskog osoblja sa članovima radne grupe i njihovim saradnicima, uz prisustvo i Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, gđe Jasminke Džumhur, na kojem su problematizirana pitanja istraga nestalih osoba i drugih strukturalnih problema koji se odnose na nestale osobe u Bosni i Hercegovini.

Članovi akademskog osoblja Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosnih studija, i to dekan Fakulteta prof. dr Nedžad Korajlić, prof. dr Jasmin Ahić, prof. dr Sakib Softić, prof. dr Lada Sadiković, prof. dr Dina Bajraktarević Pajević, prof. dr Marija Lučić-Ćatić, prof. dr Edina Bećirević, prof. dr Haris Halilović, prof. dr Muamer Kavazović, viši ass. dr.sci. Adnan Fazlić i ass. Mirza Buljubašić, MA su aktivnim učešćem na konsultativnom sastanku sa članovima Radne grupe za prisilne i nedobrovoljne nestanke Ujedinjenih nacija još jednom potvrdili da nastavni ansambl FKKSS predstavlja relevantan međunarodni faktor koji pruža značajan doprinos međunarodnim subjektima u rješavanju esencijalnih problema bosanskohercegovačkog društva.

Izdvajamo
Najnovije
Arhiva novosti
Pretraga po oznakama
bottom of page