top of page

Okrugli sto „Bosna i Hercegovina i atlantske integracije“

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu u partnerstvu sa Udruženjem „Tranzicija“, koje podržava CPCD u okviru Imep grantova (podržanih od USAID-a) s ciljem promovisanja evropskih i atlanskih integracija BiH organizovali su u utorak, 23. aprila 2019. godine, Okrugli sto na temu „Bosna i Hercegovina i atlantske integracije“.

Uvodničarka na ovom skupu bila je komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Marti J. Bissell, koja je govorila o ulozi i misiji NATO-a, istorijskom razvoju atlantskog saveza, te o vrijednostima koje promovira NATO u Bosni i Hercegovini, prvenstveno mir, stabilnost i dobre partnerske odnose u regionu.

Komandatica Bissell govorila je i o procesu pridruživanja NATO-u kroz prizmu iskustva i aktivnosti koje su do sada realizirane u Bosni i Hercegovini, a putem saradnje u sklopu više programa partnerstva, uspješne reforme odbrambeno-sigurnosnog sektora, što je na koncu rezultiralo pozivom za aktivaciju MAP-a, nakon čega BiH treba realizirati prvi Godišnji nacionalni program. Komandantica Bissel je u nekoliko navrata istakla dobru suradnju s institucijama u BiH, prvenstveno Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH koje već učestvuju u više misija s drugim članicama Saveza.

U prepunoj sali Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, generalica Bissell odgovarala je na brojna pitanja prisutnih, posebno studenta, te doprinijela, kako je to u pozdravnom govoru istakao dekan Korajlić, otklanjanju mnogih dilema kada je u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine u pravcu atlantskih integracija.

Skup je moderirala gđa Dženana Karup Druško, direktorica Udruženja „Tranzicija“, koja je u prvom dijelu Okruglog stola otvorila pitanja o ulozi NATO-a u BiH koji je u našoj zemlji prisutan 20 godina, prvobitno s misijom očuvanja mira, a danas kroz pomoć BiH u reformama na njenom putu u NATO i EU, izgrađujući, kako je i komandantica Bissel naglasila zajedničke vrijednosti EU i NATO-a među kojima su prioritetno jačanje i izgradnja bh. institucija, odnosno vladavina prava kao preduvjet demokratskog društva.

Na pitanje da li NATO ima plan kako pomoći BiH u slučaju krize, bila je decidna: “NATO uvijek ima plan da pomogne onima koji su dobri partneri i nastavit ćemo to raditi, kako ovdje tako i u cijelom svijetu”.

Izdvajamo
Najnovije
Arhiva novosti
Pretraga po oznakama
bottom of page