top of page

Zamjenik direktora FUP-e, Ensad Korman održao sastanak sa predstavncima Fakulteta za kriminalistiku,

Zamjenik direktora Federalne uprave policije, Ensad Korman je danas, 19.7.2019. godine održao sastanak sa dekanom Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije sarajevskog Univerziteta, Nedžadom Korajlić kao i predstavnikom Udruženja “Nova sigurnosna inicijativa iz Sarajeva“, vezano za implementaciju projekta „Definisanje faktora i procesa koji vode radikalizaciji, ekstremizmu i terorizmu u Bosni i Hercegovini – DeFRET“ koji sprovode spomenuti partneri.

Opći cilj projekta je angažovanje i osnaživanje istraživačkih kapaciteta akademske zajednice i civilnog društva u pogledu borbe protiv radikalizacije, a koji vodi nasilnom ekstemizmu, dok je specifični cilj ovog projekta istraživanje uticaja povratnika sa stranih ratišta na lokalnu zajednicu i mlade.

Obzirom da je jedna od osnovnih nadležnosti Federalna uprava policije borba protiv terorizma, ekstremizma i nasilnog radikalizma u Federaciji Bosne i Hercegovine, samim tim je i jedan od ključnih faktora u procesu deradikalizacije BH državljana koji su se vratili sa stanog ratišta, na sasatanku je dogovorena saradnja i zajedničko djelovanje u okviru gore navedenog projekta.

Kada je u pitanju navedena problematika Federalne uprave policije kontinuirano djeluje i sprovodi aktivnosti iz svoje nadležnosti, u saradnji sa drugim agencijama za provedbu zakona, na implementaciji Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma (2015.- 2020.), tako da će dogovorene aktivnosti ići u smjeru realizacije ranije zadatih ciljeva.

Pored navedenog, na sastanku su dogovorene aktivnosti u pogledu obuka iz oblasti cyber kriminala i drugih specijalističkih obuka koje će Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije sarajevskog Univerziteta pružiti u narednom periodu Federalnoj upravi policije.

Izdvajamo
Najnovije
Arhiva novosti
Pretraga po oznakama
bottom of page