top of page

Uspješno održani XVIII Dani kriminalističkih nauka

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu uspješno je organizovao još jedne, ove godine 18. Dane kriminalističkih nauka. U povodu obilježavanja Dana Fakulteta, održana je Međunarodna naučna konferencija „Savremeni izazovi u cyber sigurnosti“, u periodu 03-04. oktobar 2019. godine.

Svečano otvaranje konferencije upriličeno je u četvrtak, 03. oktobra 2019. godine u prostorijama Fakulteta. Učesnicima se obratio dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, prof. dr Nedžad Korajlić, istakavši da se na Fakultetu, već tradicionalno, u okviru Dana kriminalističkih nauka, otvaraju naučne rasprave na aktuelne teme iz oblasti kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija. „Aktuelno pitanje cyber sigurnosti i izazovi koje moderni svijet u tom smislu pred nas postavlja, bili su motiv za ovogodišnju konferenciju, a veliki broj značajnih radova i prijavljenih učesnika konferencije pokazatelj je interesa za ovu globalno važnu temu“, naglasio je dekan Korajlić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj podcrtao je je da je ovogodišnja tema konferencije jako aktuelna i zasigurno da traži ozbiljan i studiozan pristup. „Fenomen cyber kriminala, koji je svoju ekspanziju doživio naglim razvojem kompjuterskih i informacionih sistema, veliki je izazov za moderni svijet. Cyber kriminal je jedan od najbrže rastućih oblika kriminala kako na globalnom nivou tako i u Bosni i Hercegovini. Žrtve ovog vida kriminaliteta doslovno mogu biti svi: od pojedinaca, privrednih subjekata do državnih institucija i vojske“, istakao je rektor Škrijelj, te naveo da su ovakve konferencije na međunarodnom nivou izuzetno važne kako bi se u aktuelnom momentu ponudila rješenja i odgovori kao i modeli kreiranja politika cyber sigurnosti.

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je naglasio da je tema „Savremeni izazovi u cyber sigurnosti“ izuzetno važna za čitav svijet, jer živimo u dobu koje nazivaju informatičkom revolucijom, dobu koje je donijelo velike promjene na globalnom nivou, pa i u Bosni i Hercegovini. „Činjenica je da je razvoj tehnologije olakšao život savremenog društva, ali je istovremeno doprinio i razvoju novog oblika kriminala – cyber kriminala. Cyber kriminal predstavlja jednu od najvećih opasnosti u savremenom svijetu, a ta opasnost ne zaobilazi ni nas u Bosni i Hercegovini“, naveo je. Izrazio je uvjerenje da svi sigurnosni subjekti u našoj zemlji daju svoj maksimalni doprinos, da idu ukorak sa cyber izazovima koji se postavljaju pred Bosnom i Hercegovinom, ali za savremene izazove u cyber svijetu potrebni su podrška i iskustvo drugih. „U svakodnevnoj borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije, pa tako i lakšeg kontroliranja cyber kriminala, Bosna i Hercegovina će najbolje napredovati ukoliko postane članica NATO-a i Evropske unije”, istakao je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić.

Dekan Korajlić je ovom prilikom predsjedavajućem Komšiću uručio značku i zahvalnicu Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu za nesebičnu saradnju i afirmaciju Fakulteta. Također, zahvalnica je uručena i ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admiru Katici, za uspješnu saradnju i jačanje pozicije svršenih studenata Fakulteta. V.D. direktoru Federalne uprave policije Ensadu Kormanu za uspostavljanje institucionale saradnje sa Fakultetom.

Uvodno plenarno predavanje održala je dr. Itamara Lochard sa George Mason University, Sjedinjene Američke Države. Pored učesnika konferencije, otvaranju su prisustvovali i brojni ugledni gosti, dekani partnerskih visokoškolskih ustanova iz regiona, predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, članovi akademske zajednice, predstavnici agencija za provedbu zakona, sistema krivičnog pravosuđa, privatnih i nevladinog sektora, a posebna gošća bila je komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Marti Bissell sa saradnicima.

Drugog dana konferencije održano je sedam panel sesija na kojima su učesnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore prezentirali svoje naučne radove. U okviru konferencije održan je i Okrugli sto u partnerstvu Fakulteta i organizacije Save the Childern na temu „Digitalne“ generacije : djeca i mladi, kao i Master Class predavanje u partnerstvu Fakulteta i Agencije za zaštitu ljudi i imovine DSC Sarajevo na temu „Zaštita ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na zaštitu matičnih knjiga, spisa i registra“, kao i SHOT radionica, na kojoj je prezentirana najnovija sigurnosna oprema i tehnologija.

Međunarodna naučna konferencija „Savremeni izazovi u cyber sigurnosti“ polučila je brojne značajne zaključke, preporuke i prijedloge, koji će biti objavljeni na web stranici Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, a u nastavku donosimo iscrpne medijske izvještaje o ovom događaju:



Izdvajamo
Najnovije
Arhiva novosti
Pretraga po oznakama
bottom of page